GLOSSZA


A blog elköltözött - mindjárt átirányítunk

2014. június 27. 13:44 - B.Log

A hazug plébános ünneplése



A blog elköltözött....átirányítunk.



Lelkes tetszésnyilvánításoknak örülhet Balogh József ex-plébános, amiért otthagyta papi hivatását és családját választotta. Namármost, odáig rendben van, hogy örülünk annak, hogy embertársunk felszámolt egy élethazugságot, és emberileg sajnálhatjuk (sajnáljuk is, felszólító módban) hosszú gyötrődése és megélhetése elvesztése miatt, de azt azért mégsem szabadna elfelejtenünk, hogy ez az ember tizenéven keresztül a magát az erkölcs letéteményesének pozícionáló katolikus egyház képviselőjeként munkáltatója és ügyfelei szemébe hazudott. Még jó, hogy közben nem érezte jól magát.
Balogh ráadásul nemcsak hazug, hanem esküszegő is, már ha feltételezzük, hogy külső kényszer nélkül, szabad akaratából választotta a papi hivatást, amelyről még a nem katolikusok is tudják, hogy szexmentes élet tartozik hozzá. Függetlenül attól, ki mit gondol a cölibátusról, a katekizmusról és a katolikus tanításokról úgy általában: a játékszabályok egyértelműek voltak. Baloghnak tudnia kellett, mit választott magának, és elég kevély volt azt képzelni magáról, hogy kiválasztott elhivatottak közé tartozik.
Ahogy kevélyek azok is, akik nem felszentelésért és cölibátusért, hanem a katolikus kontextusban úgyszintén felbonthatatlan házasságért és az ezzel "lehetővé váló" (katholice legális) szexért lépik át a templom küszöbét. Mert nem csak az életük párját felszentelésük után megtaláló papok szívnak (már ha elég lelkiismeretesek ahhoz, hogy zavarja őket a hazugság), hanem az életük párját házasságkötésük után megtaláló hívők is. Mind a cölibátus, mind a házasság a hívő katolikusok értelmezésében szentség, és mind a kettő felbonthatatlan. Akiben szorult némi alázat és egy szemernyi abból a tudatból, hogy tévedni emberi dolog, főleg olyankor, amikor azt hisszük, hóttbiztosak vagyunk a dolgunkban, az nem adja ilyesmire a fejét. És ha mégis, ne másokat hibáztasson érte, hanem vallja be, hogy az akkor helyesnek tűnő döntés hibás volt.

Szóval szép dolog örülni a hazugságot feladó és a realitások talajára megtért báránynak, de ne avassunk már egyből szentté olyasvalakit, aki minimum a kevélység, a hazugság és az esküszegés bűnébe esett...

Balogh József sztoriját l. a HVG-n: http://hvg.hu/itthon/20140625_Evtizedekig_gyotrodott_a_kiugrott_plebano

Címkék: katolikus
komment
süti beállítások módosítása