GLOSSZA


A blog elköltözött - mindjárt átirányítunk

2018. május 01. 06:19 - B.Log

A 24 órás szabály - a munka és a család összeegyeztetésének titka



A blog elköltözött....átirányítunk.



Tulajdonképpen nagyon is egyszerű dolog a munka és a család összeegyeztetésének kérdése. Pontosabban: a munka és a magánélet összeegyeztetésének kérdése, hiszen nemcsak annak van a munkán kívül is élete, aki történetesen éppen nő és gyereket nevel, hanem annak is, aki férfiként szeretne a gyerekeivel is időt tölteni, de - micsoda eretnek gondolat - nemtől függetlenül annak is, akinek nemcsak gyereke nincs, de se kutyája, se macskája, se szobanövénye. 

Két alapelvvel kell tisztában lenned: 1. a napnak 24 órája van, és ezen belül 2. egy adott időpontban egyetlen dologgal foglalkozhatsz érdemben. 

Ezen kívül két nagyjából fix időbeli kötöttséged van: 1. muszáj aludnod, enned és néhány egyéb fizikai szükségletet kielégítened, és 2. valamiből meg kell élned. Az összes többi dolgot, beleértve az emberi és azon belül a gyermekeiddel való kapcsolatokra fordított időt kénytelen leszel ezekre a kényszerekre tekintettel megszervezni: el kell eldöntened, mit tudsz bevállalni és mit nem. Muszáj szembenézned azzal, hogy az az idő, amit a gyerekeiddel töltesz, azt másra nem fogod tudni fordítani - sem a munkádra/pénzkeresésre, sem a baráti kapcsolataid ápolására, sem a haldokló nagymamád gondozására, sem arra, hogy csendben meditálj a napfelkeltében, és fordítva, az az idő, amit a takarításra, a születésnapi torta elkészítésére vagy a kétségbeesett barátnőd lelki támogatására fordítasz, azt nem fogod a gyerekeiddel tölteni. 
A Munka Törvénykönyve és az emögött álló EU-s irányelvek, illetve a szocialista mozgalmaknak sikerei, amelyek a napi munkaidőt nyolc órára korlátozták és mindenféle családi kedvezményeket csikartak ki, segítenek neked abban, hogy a megélhetésed megszerzése ne eméssze fel az összes idődet. De az, hogy a "szabadidődet" mire fordítod, az már azon múlik, te mit hogyan súlyozol, mi mennyire fontos neked. Van rugalmasság a rendszerben: neked kell eldöntened, megéri-e a város mellé költözni családi házba és utazással tölteni az időt, vagy a városban maradva a felszabaduló időt arra használod, hogy hétvégénként elmenjetek kirándulni; neked kell eldöntened, hogy érdemes-e elvállalni egy többet fizető munkát, amihez ugyan napi félórával többet töltesz utazással, cserébe viszont többet keresel és takarítónőt fogadva lesz időd a játszótérre vinni a gyerekeidet; neked kell eldöntened, hogy megéri-e a pároddal részmunkaidőt vállalnotok, hogy több szabadidőtök maradjon; hogy megéri-e heti tíz órát azzal tölteni, hogy különórákra hordjátok a gyerekeiteket; neked kell eldöntened, hogy jobb-e egy harmadik gyereket vállalva csok-os házba költözni vagy maradni a városban, és a kisebb rezsivel megspórolt pénzből a meglévő két gyerekkel kirándulni járni - de a végén a napi 24 órába kell beleférned, és ezzel a 24 órával számolhatsz, amikor szakmát, lakóhelyet, művelődési igényeket, hobbikat, szeretőt, házastársat, lakást. időtöltést, gyerekmennyiséget és ehhez szülőtársat választasz. 

komment
süti beállítások módosítása