GLOSSZA


A blog elköltözött - mindjárt átirányítunk

2014. november 09. 21:34 - B.Log

Nem kellett volna megmenteni a devizahiteleseket...



A blog elköltözött....átirányítunk.



...ha tartottuk volna magunkat a tervekhez és úgy 2006-2008 tájékán beléptünk volna az euróövezetbe, az akkori 250-es árfolyamon.

Ne feledjük ezt sem: Aki deviza(alapú)hitelt vett fel forinthitel helyett, azért tette, mert alacsonyabb volt a kamat, mint a forinthitelé (sőt: még az is megérte, ha az ember devizahitelt vett fel és a pénzt lekötött forintbetéten kamatoztatta). Magyarán: nyerészkedni akart az árfolyam- és kamatviszonyokon. Akkor és ott devizahitelt felvenni teljesen raconális döntés volt - már feltéve, hogy nem vesszük figyelembe, hogy a magyar választók egy jelentős része nem a közjót szem előtt tartva az ország rendbetételére és az euróövezethez való csatlakozásra szavaz, hanem simán megvásároltatja magát a neki a legtöbb személyes hasznot ígérővel.

Persze lenne egy majdnem tiszta megoldás is: "Egyszerűen" ki kell számolni minden devizahitelre, mennyibe került volna, ha annak idején forintban vették volna fel, a forinthitelekre irányadó kamatokkal. Aki nem bízik a kormány gazdaságpolitikájában és attól tart, tovább romlik a forint árfolyama, az forintra vált, a többiek meg maradnak a devizánál :)

komment
süti beállítások módosítása