GLOSSZA


A blog elköltözött - mindjárt átirányítunk

2018. augusztus 10. 06:04 - B.Log

A megosztás (meg úgy általában az élet) Tízparancsolata

Mottó: Élni és élni hagyni!



A blog elköltözött....átirányítunk.



Hír:
1. Megosztás és lájkolás előtt ellenőrizd a bejegyzés valóságtartalmát (ezt természetesen azzal jár, hogy el is kell olvasni, és meg is kell érteni azt, amit lájkolsz/megosztasz - az olvasási idő arra is időt ad, hogy eldöntsd, tényleg érdemes-e megosztani). Ne szennyezd a környezetedet álhírekkel, pszeudovalóságokkal, műfelháborodással, nemlétező mumusokkal, sekélyes bölcsességekkel és érzelmi zsarolással.

Vélemény:
2. A véleményed nem más, mint a valóság egy értelmezése, és csak akkor érdemes közölni a véleményed, ha olyan tudás van mögötte, ami miatt másoknak is hasznos. Tehát előbb tanulj, utána alkoss véleményt, főleg olyan témákban, amelyekhez nem értesz (bölcsészként részecskefizikáról, mérnökként kultúratudományról, anyukaként oktatásmódszertanról, fizikusként nyelvtudományról jobban teszed, ha visszafogottan értekezel). Ne szennyezd a környezetedet tényekkel alá nem támasztható véleménnyel.

Guszti és Fifi:
3. Guszti (aka "De gustibus non est disputandum"): Az ízlés kérdéseiben nincs kritérium, amellyel eldönthető, mi az igazság, ezért ne erőltesd preferenciáidat másokra. Ha más utálja a pacalt, a quinoat, annál több marad neked, és attól, hogy nem szereted a halat, a kajszibarackot vagy az orális szexet, még nem kell betiltanod. 
4. Fifi (fides, azaz hit): A vallás és egyéb hitbéli kérdésekben sincs kritérium annak eldöntésére, kinek van igaza (ettől hit és nem tudomány), ezért ne erőltesd a hitbéli/vallási preferenciáidat másokra (főleg a saját gyerekeidre ne - a Facebook-ismerőseid legfeljebb letiltják a posztjaidat, de a gyerekeid két évtizedre össze vannak veled zárva).

Érzelmek:
5. Zab helyett zabola: A düh és a felháborodás akkor sem segíti a kommunikációt és pláne a probléma megoldását, ha egyébként érthető és jogos. Ha a zabosság elönti az agyad, menj ki a konyhába, igyál egy kávét/teát/pohár vizet, lélegezz mélyeket és nyugodj meg. Aztán módszeresen gondold át az ügyet különféle szempontokból és javasolj olyan reálisan megvalósítható megoldást, ami mindenkinek a jogait tiszteletben tartja. Ezzel mindannyian jobban járunk.

Etika:
6. Jóhiszeműség nélkül ne ragadj billentyűzetet: ne akarj másokat megtéveszteni, megvezetni, manipulálni, és fogalmazz világosan és egyértelműen.
7. Benefit of doubt: Mielőtt rosszindulatot tételezel fel a másikról, előbb tisztázd, hogy jól értetted-e őt és szándékait. Erre vannak egyszerű stratégiák (pl. "Jól értettem, hogy azt állítod, hogy x?"). Ha a másik butaságot ír, hatékonyabban tudod őt helyretenni, ha higgadt maradsz és számára is érthető módon türelmesen rámutatsz a helyes megoldásra ahelyett, hogy lehülyézed. - Igen, az ész az egyetlen dolog, amivel kapcsolatban senki nem érzi úgy, hogy nem eleget kapott belőle.
8. A személyes szabadság és önrendelkezés korláta a másik ember személyes szabadságának és önrendelkezésének határai; ugyanez igaz a toleranciára is: addig működik, amíg kölcsönös: ha valaki olyasmit csinál, ami neked ugyan nem tetszik, de nem sérti másnak a jogait, akkor szállj le róla. Főleg, ha azt szereted, hogy azok, akiknek a te dolgaid nem tetszenek, ne piszkáljanak téged.
9. Csak olyasmit követelj magadnak, amit másnak is hajlandó vagy megadni (ld. még az előző pontot). Ha szerinted felesleges a hagyományosan egyszerűen tiszteletnek nevezett politikai korrektség és baszatlan picsának nevezed a neked nem tetsző véleményt megfogalmazó nőket, akkor nem várhatod el, hogy rólad ne azt terjesszék, az üzemen kívüli tojásaidban poshadó ondód rothadási gőzei elpusztították az utolsó agysejtedet is az összesen ötből.
10. Építs szolidaritás-kultúrát: Állj ki a gyengébb mellet, amellett, akit bántalmaznak, azaz akinek személyes szabadságát vagy önrendelkezését korlátozni próbálják. Ha mindenki ezt teszi, van esélyed, hogy majd melletted is kiállnak, amikor te vagy a gyengébb. A szatíra, a gúny, a vicc és a humor arra való, hogy a hatalmi pozícióban lévőt megkérdőjelezzük, nem arra, hogy belerúgjunk az áldozatba. 

+ 1: Ha a pályán baseballütővel hadonászol, miközben a többiek focizni próbálnak, akkor hamarosan mindannyian ököllel ütjük egymást, ahelyett, hogy a játékot élveznénk.

komment
süti beállítások módosítása