GLOSSZA


A blog elköltözött - mindjárt átirányítunk

2016. július 02. 14:43 - B.Log

Az igazság az Európai Unió demokráciadeficitjéről



A blog elköltözött....átirányítunk.



Messze van Brüsszel, ahol felhatalmazás nélküli életidegen bürokratahad hülye döntésekkel szívatja a népet – ennyi dióhéjban a „demokráciadeficit”, hm, taxisverziója. Pedig megoldható lenne a probléma, márha a nép is úgy akarná. 

Először is nem árt tudni, hogy az EU-s döntéshozatal hogyan is működik. Bár részleteiben bonyolult, alapelve könnyen átlátható, ugyanis mindössze két döntéshozó van. Az egyik az Európai Parlament, a másik pedig a tagállami kormányok képviselői (államfő vagy miniszterelnök, ill. tematikus döntéseknél az adott téma felelős tagállami minisztere), Európai Tanács címén. A sokat szidott „bürokraták” és azok vezetői (a kormányok által delegált EU-biztosokból álló Európai Bizottság) nem döntéshozók, hanem a kormányok és a parlament döntéseit hajtják végre: az ő dolguk a valóságba átültetni a döntéseket (annyi visszacsatolás azért van, hogy a végrehajtó szólhat a döntéshozónak, ha valami nincs rendben, és javaslatot tehet a megoldásra).

Ha ezt átlátjuk, fel is tudjuk mérni, ki is az akadálya az EU demokratikusabbá tételének.

Az Európai Parlament képviselőit az EU polgárai közvetlenül választják meg. Az ő munkájuk ebből kifolyólag pontosan annyira demokratikus, mint bármely tagállam parlamentjéé (sőt, mivel arányos a választási rendszer, azaz a mandátumok a szavazatok arányában oszlanak meg a pártok között, az Európai Parlament még demokratikusabb is azon tagállamoknál, ahol kevésbé arányos a választási rendszer). A többi szereplő, azaz az állam- és kormányfők,  pedig a nemzeti kormány tagjaként pontosan annyi demokratikus felhatalmazással bírnak, amennyit az adott nemzeti törvények megszabnak. Az EU-s döntésekben az ő felhatalmazásuk a leggyengébb, amennyiben a leginkább áttételes, hiszen nem közvetlenül a választóktól kapják a felhatalmazást, hanem csak a parlamenttől. Sarkítva (de nem nagyon) megfogalmazva: az EU legnagyobb demokráciadeficitje a tagállamok mindenkori miniszterelnökei és kormányai, Magyarország részéről most épp konkrétan Orbán Viktor és csapata.

komment
süti beállítások módosítása