GLOSSZA


A blog elköltözött - mindjárt átirányítunk

2020. április 30. 15:06 - B.Log

Műelemzési segítség KDNP-hívők számára



A blog elköltözött....átirányítunk.



Viccet magyarázni persze rossz vicc, dehát felelős állampolgárként mégsem hagyhatjuk polgártársainkat tudatlanságban, mert még hülyét csinálnak magukból (ld. még az Ikszeket, akik Spiró György azonos című regény negatív szereplőinek nevét vették magukra). -  Pápai Gábor karikatúráján háborodott fel a KDNP, amelynek megsemmisítésére petíció is indult (mármint a karikatúra megsemmisítésére, nem a KDNP-ére), sőt, a keresztényüldözési államtitkár, Azbej Trisztán is felszólalt. 

Namármost, persze értjük, hogy vannak hívők, akik számára minden, de tényleg minden a hit tárgya körül forog, de ebből nem következik, hogy ez másokra is igaz, mármint, hogy mindenki más is mindig arra gondol, akármit is mond. Hogy tudjuk, mi az ábra, nézzük tehát - szigorúan oktatási céllal! - magát a Népszavában megjelent corpus delictit: 

papai_gabor_muller_cecilia_kdnp.jpg

Annyira azért nem nehéz látni, hogy ennek a képnek nem a keresztre feszített, hanem a beszélő alak a tárgya. Ő az, aki kigúnyolja a keresztrefeszítettet. A kontextus ismeretében: még a keresztre feszítettet is. Pont úgy, ahogy azt a most épp bő 300 embert, aki Magyarországon a koronavírusba halt bele. A keresztre feszítettnek nincsen szava. Ahogy a koronavírusban elhunytaknak sincs.

A szatírának az a feladata, hogy a hatalmon lévők hatalmaskodására mutasson rá, hogy kimondja, a király meztelen és ezzel másokat is bátorítson erre. Most Müller Cecília van hatalmon: az övé a hatalom eldönteni, ki halt bele a koronavírusba, és ki nem. A karikatúra szerzője szerint Müller szenvedésükbe belehalt embereket sért azzal, hogy vírusfertőzésük jelentőségét és a halálukban betöltött szerepét kisebbíti, és a karikatúra szerzője ezt helyteleníti. Pedig talán a keresztre feszített sem örült volna annak, ha halálát alapbetegségének tulajdonítják, és nem annak, hogy valakik odaszögezték arra a keresztre. (Vagy mégis: elvégre Jézus a Bibliában foglaltak szerint maga vállalta a kereszthalált, azaz maga "felelős" a keresztre feszítéséért, minek is húzott ujjat a hatalmasakkal. "Alapbetegsége" az a nagyravágyás, hogy az egész emberiség bűneit magára valló bűnbak akart lenni)  Vagy vajon a tiltakozókat az zavarja, hogy a koronavírusban elhunytakat (akiknek MC szerint csak az alapbetegsége tehet róla, hogy meghaltak) Jézushoz kapcsolják? Szerintük a bibliai Jézus-alak nem szolidáris minden szenvedővel, szerintük nem lenne szolidáris olyan elhunytakkal, akikről azt állítja egy hivatali személy, hogy "valójában" tulajdonképpen nem is annyira a járvány miatt haltak meg? (És akkor még nem is beszéltünk a teodicea-kérdésről, amely a kereszténységnél is régebbi: Isten nem lehet egyszerre mindenható és jóságos, mert ha mindenható és nem szünteti meg a szenvedést, nem jóságos, ha meg nem tudja megszüntetni, akkor nem mindenható. Amire a sztenderd végső válasz persze az "Isten útjai kifürkészhetetlenek.") - A karikatúra ellen tiltakozókat nem zavarja, hogy a legfőbb koronavírusőr szerint úgyis csak betegek halnak bele a vírusba, ezért nem is kell akkora feneket keríteni? Ha Jézus létezik és van humorérzéke (éspedig ha Isten fia lévén tökéletes, akkor kell, hogy legyen...), akkor ezen a képen nemhogy megsértődne, hanem jót röhögne. 

A KDNP "istenkáromlás"-kiáltásai kapcsán őszintén szólva először ez az ősrégi vicc jut eszembe (copyright: internet): 
Terápián képeket mutogat a pszichológus a betegnek. Először egy kört ábrázoló képet mutat.
- Erről mi jut eszébe?
- Pina.
A pszichológus rajzol egy négyzetet.
- Erről mi jut eszébe?
- Pina.
A pszichológus rajzol egy háromszöget.
- Na és erről mi jut eszébe?
- Pina.
- Hát azt hiszem a probléma egyértelmű. Maga túlságosan sokat gondol a nemi életre.
- Én? Hiszen maga rajzol folyton pinát!

Hony soit qui mal y pense. 

komment
süti beállítások módosítása