2017. szeptember 25. 12:32 - B.Log

Ha nem akarsz nemzeti konzultálni: kíméld meg magad tőle és védd meg a fákat

Update aktuális alkalomból (2020. feb. 14.), mert újabb konzultációval fenyeget a kormány: kíméld meg magad a konzultációtól és védd meg a fákat - tiltsd meg adataid marketingcélú kiadását a lakcímnyilvántartásból, itt: 

Aki nem óhajtha a nemzeti konzultációs kérdőívet visszaküldeni, annak van egy igen egyszerű lehetősége arra, hogy kimaradjon az egészből, elkerülje a felesleges költségeket és a papírpazarlást, kímélje az idegeit és az egészségét, és mellesleg javítsa magánszférája védelmét, azzal a nem mellékes hozadékkal, hogy megnehezíti a kormányzás minőségének további csökkentését. Ehhez egyszerűen le kell tiltani az adatok marketing célú kiadását a lakcímnyilvántartónál, mégpedig így: 

(Akinek nincs ügyfélkapuja, az a Kormányhivatalnak küldött ajánlott levélben is megteheti ezt.)

Ettől még továbbra is megkapsz minden igazán állami levelet (mint pl. a szavazócéduládat), amire szükséged van, a letiltástól ugyanis a lakcímnyilvántartónak még ki kell adnia az adataidat, amikor törvény határoz erről. A nemzeti konzultáció azonban jogilag ugyanabba a kategóriába esik, mintha pl. egy nagy multi levélben akarná megkérdezni minden egyes lakost, melyik müzlit szereti - megtehetné, mert pénz ellenében a lakcímnyilvántartó kiadja a címed, ha nem tiltod le. A különbség annyi, hogy a nagy nemzetközi multik tudják, hogy ez az eljárás még akkor is drága és nem hatékony, ha szakember állít össze nem tendenciózus kérdéssort (ezeket az adatokat a bolthálózatok hűség- és kedvezménykártyák segítségével gyűjtik egyébként, azaz ha ilyened van, az adataiddal fizetsz a kedvezményért). 

Ha inkább kidekorálva-kommentálva küldenéd vissza a konzultációs kérdőívet, adatvédelmi szempontból jobban jársz, ha te is letiltod a címed kiadását és az online verziót használod és szerkeszted (már csak a kormány oldalára beépített orosz kódok miatt is érdemes azonban a biztonságra ügyelve netezni!), hiszen korábbi konzultációs kérdőíveken jól látható vonakód (és ki tudja esetleg milyen kevésbé látható elemek) szerepelt. Ha paranoiás vagy, figyelj oda, hol nyomtatod ki a megszerkesztett kérdőívet, hogy se egy nagy munkahelyi nyomtató merevlemezéről vagy bejelentkezési adataiból, sem az egyes nagygépek által használt alig látható egyedi kódból ne tudjanak visszakövetkeztetni rád (megoldás: nem visszakövethető otthoni kis nyomtató, ill. egy olyan nyomtatószalon, ahol nem ismernek (és ahol nem kártyával fizetsz)).

Ugyebár elég hülyén nézne ki a kormány, ha a választópolgárok számánál jelentősen alacsonyabb számú embernek tudná csak kiküldeni a konzultációs kérdőívet...  ez még cikibb lenne, mint a visszaérkező kérdőívek aránya, illetve a válaszadók 99%-os egyetértése a kormánnyal (ami egy szintre süllyeszti a kormányt Erich Honecker és Kim Dzsongun eredményeivel). Ha félted magad és a családodat a kormánytól, még mindig biztonságosabb az adatkiadás letiltásával az egészből kivonni magad, mintsem nem vagy "rosszul" válaszolni (a családod jövője szempontjából a legrosszabb még mindig a "jó" válasz beküldése, úgyhogy ezt azért nem feltételezem rólad).