GLOSSZA


A blog elköltözött - mindjárt átirányítunk

2017. november 01. 17:52 - B.Log

Fiatal szülők a mese ellen



A blog elköltözött....átirányítunk.



A FICSAK, azaz a Fide.., pardon, a Fiatal Családosok GNGO (Governmental Non-governmental Organisation, azaz kormányzati álcivil szervezet) azt szeretné elérni, hogy november elseje előtt ne legyenek karácsonyi termékek a boltokban, és csokimikulást csak úgy lehessen a boltban elhelyezni, hogy 110-130 cm magas gyerek ne lássa. 

Mégis, mit képzelnek ezek a szülők a gyerekeikről? Hogy gyerekeik nem tudnak örülni egy csokimikulásnak, ha a rendelkezésükre álló adatok alapján sejtik, hogy a boltban vették?

Hogy egy gyerek képtelen örülni a karácsonyfának meg az ajándékoknak, ha megsejti, hogy nem a Jézuska tette oda, hanem a szülei? Ha – úrjézusmencsmeg – a 110-130 cm-es gyereket is bevonták a karácsonyi előkészületekbe, az szerintük nem okoz neki örömöt? Azt képzelik, egy ovis kölyöknek nem öröm, hogy ő is képes ajándékot készíteni? Nem tudják, hogy a karácsonyi titok egyik legnagyobb öröme éppen abban rejlik, hogy 5-6-7 évesen rájövünk a valóságra, és ettől „nagy gyereknek” érezhetjük magunkat, miközben magát a karácsonyt, mint mesejátékot ugyanúgy élvezzük, mint korábban – sőt, „beavatottként” talán még jobban is? (És hogy ettől az örömtől fosztjákmeg azt a gyereket, akivel túl sokáig elhitetik, valóság a karácsonyi mese - mert ő már nem azt érezi, hogy felfedezést tett, hanem azt, hogy a saját szülei átverték..) És annyira alábecsülik a gyerekeiket, hogy nem tudják, aki még nem akarja megtudni az igazságot, az egyszerűen nem fogja tudomásul venni – akkor sem, ha a szülője magával viszi ajándékot venni (mert mondjuk pl. fel kell próbálni)?

A karácsonyi mesejáték szerintük csak akkor élvezet, ha elhitetjük, nem mesejáték, hanem valóság? Ők azt képzelik, a fikció (egy mese, egy regény, egy színdarab vagy egy film) nem örömforrás, ha nem hazudjuk valóságnak? Náluk a családi öröm a másik megtévesztését jelenti? A gyengébb megvezetését? A gyerek pofájába hazudást? A gyerek megakadályozását abban, hogy felismerje a fikció és a valóság közötti különbséget úgy, hogy attól még teljes odaadással élvezni tudja a fikciót fikcióként? És még képesek azt követelni, hogy mindenki más asszisztáljon ehhez, csak azért, mert ők képtelenek elképzelni, hogy a fikciót élvezni lehet annak tudatában is, hogy fickió?

(2017.11.02.: Még egy megjegyzés: Természetesen igen könnyen teljesíthető a FICSAK kívánsága: száműzzük az összes mikulásos és karácsonyi árut a szexshopokba és a dohányboltokba!)

komment
süti beállítások módosítása