GLOSSZA


A blog elköltözött - mindjárt átirányítunk

2020. február 26. 14:49 - B.Log

Bizniszeutanázia Németországban? - Félrefordítás!



A blog elköltözött....átirányítunk.



Az ember azt hihetné, a német alkotmánybírák ma a halállal való bizniszelést engedélyezték. Pedig nem: csak félrefordítás került a szalagcímekbe.   

A Karlsruhében székelő német alkotmánybírák ma délelőtt alkotmányellenesnek minősítették a német büntetőtörvénykönyv 217. paragrafusát, amely tiltja az öngyilkossághoz nyújtott minden segítséget. Bár az öngyilkoshoz közelálló segítők büntetlenek maradnak (de ettől még bűncselekményt követnek el), a profi segítőket pénzbüntetéssel vagy három év szabadságvesztéssel bünteti a most eltörölt törvény. Ezt a jogszabályt minősítette most a német alaptörvénnyel ellentétesnek a bíróság azzal az indoklással, hogy az ember önrendelkezési joga kiterjed a halállal kapcsolatos önrendelkezésre, amit az eltörölt paragrafus a gyakorlatban lehetetlenné tett. 

A törvény ugyanis nem a (profitra irányuló tevékenységet sugalmazó) "üzletszerű", hanem a főtevékenységként vagy akárcsak megismételten végzett közreműködést tiltotta. (Akit érdekel az eredeti törvényszövegben szereplő "geschäftsmäßig" szó értelmezése és annak következménye a haldoklásban való önrendelkezésre, az itt olvashat röviden utána.) Azaz: segítséget csak olyanoktól lehetett eddig kérni, akik nem értenek hozzá, míg illegalitásba kényszerítette az erre specializálódott civil szervezeteket, sőt, az erre szakosodó orvosokat, pl. a palliatív (a nem az élet meghosszabbítására, hanem a szenvedés minimalizálására irányuló) ellátásra specializálódó orvos vagy akár azt a mezei háziorvost is, aki pályája során másodjára is segített egy haldokló betegének. 

Szóval: annyira "üzletszerű" ez az üzletszerű kegyes halál, mint amennyire üzletszerűen cselekszel, amikor másodjára is felcipeled a szomszéd néni cekkerét a harmadikra, többedszer segítesz egy babakocsisnak buszra szállni, vagy amikor a harmadik gyerekedet is megkeresztelteted. 

És most? Ez az ítélet óriási pofon Jens Spahn kereszténydemokrata (CDU) szövetségi egészségügyi miniszternek (aki azzal is hírnévre tett szert, hogy 5 millió euróval akarja bebizonyíttatni, amit az elmúlt vétizedekben megannyi kutatás cáfolt, nevezetesen, hogy minden művi vetélésen átesett nő örök életre traumatizált). Egy korábbi bírósági ítélet értelmében ugyanis a német állam köteles egyesével elbírálni a halálos betegek eutanázia-kérvényeit, Jens Spahn pedig arra utasította az illetékes hivatalt, minden kérvényt utasítsanak el.  Persze ez a helyzet nem tartható fenn, és egyedi kérvények helyett a kérdés törvényi szabályozására van szükség. Ez már készülőben van: a Német Humanista Szövetség orvosok, etikaszakértők és jogászok együttműködésével kidolgozták egy jogszabály-koncepciót a kegyes halál szabályzására.

 

komment
süti beállítások módosítása