GLOSSZA


A blog elköltözött - mindjárt átirányítunk

2018. november 29. 07:04 - B.Log

A kormány forgatókönyve CEU-ügyben



A blog elköltözött....átirányítunk.



Kósa Lajos is, Gulyás Gergely is közölte a napokban, a Közép-európai Egyetem Budapesten marad. Mindeközben a kormány semmilyen hajlandóságot nem mutat az utolsó, a CEU Budapesten maradásához szükséges és már régóta csak az ő aláírására váró irat aláírására. Hogy értsük ezt?

Ezúttal is előnyben vannak azok, akik kifinomult szövegértelmezési képességekkel rendelkeznek: ezúttal is érdemes pontosan olvasni. A két politikus nem a CEU-ról, hanem a Közép-európai Egyetemről beszélt, ami csak majdnem ugyanaz: a CEU és a KEE együtt adja ki azt az egyetemet, amit közkeletűen CEU-nak nevezünk, és amit a kormány el akar lehetetleníteni. A KEE magyarországi intézmény, amelyet valóban nem érinti, hogy a kormány 2017 tavaszán úgy módosította a felsőoktatási törvényt, hogy már csak az EU tagállamaiban székelő intézmények kínálhatnak kormányzati közreműködés nélkül egyetemi képzést Magyarországon (korábban ezt az OECD államaiban működő intézmények is megtehették). A CEU viszont a (nem EU-tag) USA-ban akkreditált intézmény, amely hiába teljesít minden feltételt, ha a kormányt nem tudja rábírni arra, hogy oktatási megállapodást kössön azzal az állammal, amelyben a székhelye van. 

Tehát: ha a kormány napokon belül nem írja alá az államközi megállapodást (ezek amúgy kb. annyit szoktak tartalmazni, hogy szeretjük egymást és a két ország polgárai pályázhatnak a külföldieknek meghirdetett ösztöndíjakra...szóval egyáltalán nem kell borzasztóan bonyolult, hosszadalmas tárgyalásokat igénylő és az együttműködést részletesen szabályozó sokoldalas iratokra gondolni), akkor a CEU-nak a CEU része az USA-ban akkreditált képzéseivel Bécsbe költözik, míg a CEU KEE része, magyar intézmény lévén, a csak Magyarországon akkreditált képzésekkel Budapesten marad. A két úr tehát igazat mondott, csak éppen bulsittelt (bullshitelt?), azaz a közvéleményt tudatosan félrevezetve mellébeszélt. 

Mi jön még? Kézenfekvő, hogy a kormány a kissé összetett és ezért a részletekre kevésbé figyelők számára kevésbé átlátható helyzetből tőkét fog kovácsolni. A CEU elmegy, de a KEE legyengülve itt marad és egyedül már nem lesz képes nagy mennyiségű EU-s kutatási támogatásokat a konyhára hozni, kiváló képzést nyújtani és nemzetközi hallgatóságot vonzani: kiváló céltáblát fog kínálni a kormánynak, amely gátlástalanul azzal fogja vádolni Sorost, hogy színvonaltalan intézményt teremtett Budapesten. 

komment
süti beállítások módosítása