GLOSSZA


A blog elköltözött - mindjárt átirányítunk

2017. október 19. 14:07 - B.Log

Szakértő kormányt akar a magyar??



A blog elköltözött....átirányítunk.



Bár az Index is ír róla, a HVG ismerteti részletsebben a Pew Research Center nemzetközi összehasonlító kutatását, amely szerint sehol máshol nem támogatnának annyian a demokrácia alternatívájaként egy szakértői kormányt, mint Magyarországon. A valóság persze kicsit másképp fest...


Az ország szakértők általi vezetése és a demokrácia nem zárja ki egymást: egy demokratikusan megválasztott kormányt az ég világon semmi nem kötelezi arra, hogy a minisztériumokból és az állami intézményekből kirúgják az adott szakterülethez értő összes munkatársat, hogy a haverok pályakezdő gyerekeivel töltse fel főleg a vezető posztokat. Sőt: egy felelős kormány munkáját a hozzáértők hozzáértésére építi - a jól működő demokráciák éppenhogy arról ismerszenek meg, hogy nem cserélgetik a minisztériumi vezetőket (a középvezetők meg beosztottak pedig pláne nem): hiszen szakmai hozzáértésük és szakmai lelkiismeretük alapján végzik azt a munkakört, amit végeznek, és nem politikai hovatartozásuk miatt (és persze nem a szakmai álláspontjukat igazítják a politikai szélirányhoz, hanem szavazócédulájukat a szakmai lelkiismeretükhöz). 

A magyar választók valójában nagyon egyszerűen juthatnának szakértő kormányhoz, ha valóban ezt akarnák: csupáncsak arra a pártra kellene szavazniuk, amely választási programjában arra kötelezi magát, hogy minden, az államhoz kapcsolódó munkakör ellátásával hozzáértő embert bíz meg (és itt most tök mindegy, hogy minisztériumvezetésről, a kórházi fűtésrendszer üzemeltetéséről vagy az iskolavécé takarításáról van szó). A szomorú persze az, hogy nincs ilyesmit ígérő párt - az ellenzéki pártok eddig megjelent programjai úgyanúgy a középosztálybeli családos szavazók megvásárlására irányulnak, mint a kormány "család- és nyugdíjbarát" intézkedései.

Persze sejtjük, hogy ez azért van, mert a pártok is érzékelik, hogy a szakértelemmel, mint programmal valójában nem lehet Magyarországon választást nyerni - a választónak pontosan addig tetszik a szakértelem, amíg az őt nem érinti. A Bokros-csomag idején pontosan láttuk, hogy a gyerekvállalásra készülő párokat az ország közép- és hosszútávú mükődőképességénél sokkal jobban érdekli a rövidtávú közvetlen bevétel (inkább ma több gyed, mintsem egy nem becsődölt ország a gyerek nagykorúságára), és ennek megfelelően szavaznak a választásokon. Azóta egyetlen pillanat volt, amikor egy politikus zárt körben fel merte vetni, hogy fel kell hagyni a hamis ígéretekkel és a választók megvásárlásával - és mi sem jellemzi jobban a választókat, hogy ezt azóta is zokon veszi tőle. Csodálkozunk még azon, hogy senki nem meri felvetni, esetleg megérné, ha egy működőképes országunk lenne, mondjuk, rövidebb gyesért cserébe? 
Egy szakértő kormány ugyanis nem csak azzal járna, hogy az EU-s támogatásokat stadionok, kisvasutak és alföldi kilátók helyett ezentúl valóban az ország felzárkóztatására fordítanánk, megszűntetnénk a különadókat és csökkentetnénk az áfát, hanem olyan kényelmetlen dolgokkal is, hogy a szociális célokra fordítható forrásainkat a jelenlegi támogatottaktól átirányítanánk a rászorulókhoz és a mélyszegénység újratermelődésének középtávú megelőzésére fordítanánk annak érdekében, hogy az országunk húsz év múlva is megállja a helyét a világban és hogy (ezzel összefüggésben) minél kevesebb ember szoruljon a társadalmi szolidaritásra (pl. csok helyett bérlakásrendszer, az oktatás erősítése a mélyszegénység újratermelődésének megakadályozására, a családi adókedvezmények megszüntetése és a pluszforrásokból az oktatás színvonalának emelése, és igen, esetleg a te gyerekednek is egy cigány gyerek mellé kellene ülnie az iskolában), vagy azzal, hogy az egészségügyi rendszer működéképessé tétele nemcsak a jelenlegi feudális rendszer haszonélvezőinek az érdekeit sértené, hanem azokét is, akik borítékok zsebekbe csúsztatásával vásárolnak ma maguknak jobb ellátást. Hosszabb távon persze a rövid távon "vesztesnek" tűnők (a csoktól, családi adókedvezménytől elesők pl.) is jobban járnának. De ehhez a saját pénztárcánál messzebbre kellene tekinteni akkor is, ha abban a pénztárcában viszonylag kevés a pénz. 

A felmérésről bővebben: http://www.pewglobal.org/2017/10/16/globally-broad-support-for-representative-and-direct-democracy/

komment
süti beállítások módosítása