GLOSSZA


A blog elköltözött - mindjárt átirányítunk

2020. július 24. 15:27 - B.Log

Konzervatív újságíróképzés 20 év után újratöltve

MTV Akadémia 2.0



A blog elköltözött....átirányítunk.



Sűrűn mondogatom, hogy igazából nincs új a fideszes nap alatt - mindennek a csírája megvolt már az 1998-2002-es ciklusban -  és ez arra a hírre is igaz, miszerint a közmédia és a közszolgálati egyetem újságíró-szerkesztő képzést indít idén ősztől. Ugyanez történt 2000-ben: "MTV Akadémia" indult az akkori kormánypárti médiában erősen hájpolt és az MTV vezérigazgató tanácsadójaként működő néhai Lovas István kezdeményezésére. (Aki kíváncsi Lovas István viselt dolgaira, pl. a 1962-ben nemi erőszak és lopás miatti büntetőügyére vagy az 1989-90-es németországi és USA-beli családügyi pereire - nem fizetett gyerektartás, zaklatás, a kislányai szeme láttára elkövetett nemi erőszak, és a Lovas barátja kutyája által arcon harapott kislánya ügye - olvasson utána az ÉS 2001-ben megjelent többrészes cikksorozatában.) 

2000. őszén indult az "MTV Akadémia" a magyar televízió és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem együttműködésében. A felvett hallgatók annak idején bőkezűnek számító (ha jól emlékszem, kb. havi 80.000 forint, adómentes) ösztöndíjat kaptak (a minimálbér 2001-től havi 40 ezer ft volt), és a kétéves képzés végén két évet kellett a tv-nél dolgozniuk (szintén akkoriban bölcsész pályakezdőnek igen jónak számító fizetésért, emlékeim szerint 200-251 ezer forintért) - mindezt közpénzből úgy, hogy a régebb óta működő újságíró-iskolák nem részesültek ilyesféle állami finanszírozásban, mint azt az ÉS 2001. évi január. 5-i számában megjelent nyílt levélből megtudható. Akkoriban még fennakadtak azon, hogy a "közszolgálati újságírást" elkülönítik a normál újságírástól, ahogy azon is, hogy a közszolgálati média egyházi intézménnyel, azaz egy a világnézeti semlegesség követelményeinek nem megfelelő partnerrel indít képzést, mindezt közpénzből. 

Álljon itt Papp László Tamás 2001. januári kérdéssora (az ÉS 2001/1-es számából), csak hogy lássuk, mára mennyire eltompultunk (mármint az öregek; a fiatalok már elve ebbe nőttek bele és észre sem veszik a turpisságokat)

  - Szíveskedjenek közölni velem az MTV Akadémián tanító újságírók nevét, az általuk oktatott tárggyal egyetemben.
      - Önök szerint nem sérti az állam világnézeti semlegességének országgyûlési határozatban deklarált elvét, hogy közszolgálati újságírók oktatása egyházi intézményben folyik?
      - Miképp választották a képzés háttérintézményének a Pázmány Péter Katolikus Egyetemet? Volt nyilvános tender vagy pályázat, amelyen más intézmények szintén indulhattak? Ha nem, miért nem?
      - Ha a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Önök szerint megfelel a világnézeti semlegesség követelményeinek, akkor folyhatna ilyen képzés a Hit Gyülekezete Szent Pál Akadémiáján vagy a Tan Kapuja Buddhista Fõiskolán is?
      - A Miniszterelnöki Hivatal a képzésben együttmûködõ partnerintézményként szerepel. Miért nem szerepel ott a MÚOSZ, amelynek lényegesen több köze van az újságíráshoz?
      - Ha Önök szerint a közszolgálati újságírás a médiatudomány speciális válfaja, amelyre szakosodni kell, akkor miért jelentkezhet rá bárki, miért nem csak a szakirányú végzettségûek (kommunikáció, bölcsész, marketing)? Az MTA és a Budapesti Közgazdaság-tudományi Egyetem által indított közgazdasági szakújságíró-képzésre is csak szakirányú diplomával lehet jelentkezni.
      - Ma, amikor a felsõoktatásban zajló médiatudományi képzés, más bölcsész szakokhoz hasonlóan anyagi gondokkal küzd, nem lenne célszerûbb ezt a pénzt a már meglévõ intézmények fejlesztésére költeni?

Egyébként érdemes elolvasni George Lakoff magyarul is megjelent Ne gondolj az elefántra! című könyvet, amely nagyon szépen felvázolja, az amerikaik republikánusok konzervatív jobboldala sok évtizedes munkával és rengeteg, képzésekre, ösztöndíjakra, pályakezdők mentorálására fordított beruházással a maguk kedvére formálják a jövőbeli elitek gondolkodását és megszerezze azt a hatalmat, amellyel most rendelkezik.

komment
süti beállítások módosítása